Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Studentlägenheter blir ungdomsbostäder

Antalet högskolestudenter minskar till hösten. PiteBo öppnar därför upp ett antal studentlägenheter för bostadssökande ungdomar.
– Det handlar om att ge unga vuxna en möjlighet till eget boende under en begränsad tid, säger Nicklas Öhman, kundservicechef på AB PiteBo.

Det råder brist på bostäder i Piteå. Inte minst ungdomarna har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Ofta har de inte hunnit stå i bostadskö så länge och det blir därför svårt att hyra en lägenhet genom den ordinarie bostadskön.

FÄRRE STUDENTER TILL HÖSTEN

Till hösten läggs programmet Upplevelseproduktion ned vid LTU i Piteå. Färre utbildningsplatser innebär lägre efterfrågan på studentbostäder. Det öppnar för möjligheten att erbjuda ungdomar en första lägenhet till förmånlig hyra.
– PiteBo avser att avsätta ca 20 studentlägenheter till denna målgrupp. De flesta lägenheter kommer dessutom at vara möblerade. Vi tror att detta är ett bra sätt för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden och pröva på att bo själv, säger Nicklas Öhman.

Ankarskatavägen_91_Framsida_2 kopia

TIDSBEGRÄNSADE HYRESAVTAL

Ungdomslägenheterna är specifikt avsedda för unga bostadssökande i åldern 18-25 år. Bostäderna förmedlas till den med längst kötid och som uppfyller kraven för bostaden. Hyresavtalen kommer att vara tidsbegränsade till den 31 juli 2017. Om det visar sig att LTU har behov av studentlägenheter till läsåret 2017-2018 kommer ungdomarna att få flytta ut. Om inte, kan de få bo kvar även efter den 31 juli 2017.
– Det som är fördelen med att hyra en ungdomsbostad är att man inte förlorar sina intjänade köpoäng när man skriver under kontraktet. I och med det kan man söka andra lägenheter under tiden man bor i sin lägenhet, avslutar Nicklas Öhman.