Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Stadstornet har nått sin fulla höjd

Bygget av Stadstornet har kommit halvvägs och i veckan lyftes den allra sista våningen på plats. Piteås högsta byggnad och nya landmärke växer upp och tar plats.

Den väcker viss uppmärksamhet, den ellipsformade och 16 våningar höga byggnaden som nu har fått sin yttre form. Om allt går planenligt kommer Stadstornet att stå klart om precis ett år, den 1 juli 2017. Då kommer PiteBo att kunna erbjuda 60 unika lägenheter på våning 2-15, flest treor men även tvåor och fyror samt en paradvåning med fem rum och kök.
Varje lägenhet blir något utöver det vanliga och kommer att hålla mycket hög standard med bl.a. golvvärme, kaklat badrum och en egen ordentlig tvätthörna med tvättmaskin och torktumlare. Nästan alla lägenheter får dessutom dubbla balkonger med öppningsbara inglasningar.

Sällskapsytor för mervärde

I huset kommer det även att finnas sällskapsytor som bokas kostnadsfritt av hyresgästerna. På den sextonde etagen blir det en fullt utrustad festlokal, med kök och bar. Här byggs även en spa-avdelning med relax och bastu, med fantastisk utsikt över hela stan. Allt högklassigt och smakfullt inrett med träpaneler och fåtöljgrupper. Båda lokalerna kommer att ha tillgång till takterrassen som löper runt hela huset.
På parkeringsdäcket, ovanpå kallgaraget som byggs i två plan, byggs en stor trädgårdsterrass med pergolas, sittgrupper, utrustade grillplatser och en lekyta för barnen. Det ska även planteras 3 000 plantor, allt ifrån blommor till buskar och träd.
På entréplan kommer det bland annat att finnas hobbyrum, ett anpassat för trä- och metallslöjd och ett för måleri och skidvallning etc.

Byggtekniska utmaningar

Stadstornet, som totalt blir 51 meter högt, sticker ut på mer än ett sätt. Byggnadens ellipsform kräver millimeterprecision i alla detaljer då ingen radie är likadan. Så småningom ska ytterskalet kläs med aluminiumplåt och de nu provisoriska balkongerna kommer att förses med öppningsbart glas. Under sommaren kommer huset att beläggas med tak för att stå helt tätt inför hösten och vintern när det stora arbetet börjar inomhus.
Alla material är godkända och uppfyller kraven för Miljöklass Silver enligt normer från Sweden Green Building Council.
Hyresnivån kommer att ligga i nivå med annan nyproduktion och förhandlas just nu. Stadstornet ska stå klart den 1 juli 2017 och inflyttningen kommer därefter att ske successivt. Enligt PiteBo är intresset redan stort för de nya lägenheterna. Fördelningen kommer helt att styras av gällande kö- och poängsystem.

Byggkostnaden är beräknad till 122 miljoner kronor.