Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

PiteEnergi kopplar upp landsbygden

PiteEnergi har fått beviljat stöd för utbyggnadsprojekt av fiber till landsbygden och har under hösten gått ut med riktade kampanjer till utvalda områden för att erbjuda de boende tillgång till framtidens tjänster. 

Målet är att landsbygden ska fortsätta att utvecklas, vara levande och få samma möjlighet till uppkoppling som boende i centrala Piteå och nu är ansökan om bidrag beviljad av Länsstyrelsen.

För att få ta del av bidragspengarna behöver ett område uppvisa en beställningsgrad på minst 70%. De områden som i dagsläget når upp till detta är Lillpite-Yttersta, Åträsk och Selsborg, där planen är att börja bygga redan under 2019.

– Det här kommer att bli jättebra för alla oss boende, nu kommer vi att kunna ha samma förutsättningar som de som bor i stan, säger Anders Abrahamsson, boende i Selsborg.

Intresset är enligt PiteEnergi stort även på andra håll. Arbetet med försäljning fortsätter i de områden där beställningsgraden ännu ej är uppfylld– i Långträsk, Koler, Storsund, Långnäs och Kyrkbyn– och man ser positivt på att kunna bygga även i dessa områden.

– Det här innebär att man kommer att kunna driva företag även på landsbygden och att man har en framtidssäkrad och stabil uppkoppling, säger Johan Nilsson, chef Bredband PiteEnergi.

I sitt arbete har PiteEnergi har haft ett gott samarbete med Piteå kommun och positiva möten med de boende i byarna.