Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Piteå Hamn satsar på klimatsmart mastbelysning

Som ett led i ett medvetet miljöarbete byter Piteå Hamn ut all belysning på hamnområdet till den nya generationens LED. Förutom en rejäl energibesparing kommer investeringen på sikt att innebära sänkta kostnader.

Satsningen går helt i linje med Piteå Kommuns energisparprojekt Självklart, som ska leda till en minskning av energianvändningen med 30 procent i kommunens fastigheter fram till år 2020. Att spara energi och miljö genom ett förändrat beteende samt klimatsmarta åtgärder och investeringar beräknas även ge ekonomiska besparingar.

Piteå Hamn bedriver ett kontinuerligt miljöarbete och har under flera år haft fokus på att minska sin energiförbrukning. Hamnens mastbelysning har varit fullt funktionell men är med föråldrad laddningsteknik en riktig energislukare. Vid en översyn undersöktes möjligheten att ersätta belysningen med LED-bestyckade mastarmaturer, ett modernt alternativ som drastiskt minskar miljöbelastningen.

Efter test och utvärdering av den nya tekniken togs beslutet att byta ut all belysning på hamnområdet. Arbetet är påbörjat i magasin 1, 4 och 5 där totalt 350 armaturer har bytts ut till LED. En förutsättning har varit att den nya lösningen måste ge fortsatt bra ljus och jämnare ljusspridning än tidigare. I dagsläget är de tio första masterna på plats.

­– Vi är riktigt nöjda med den nya belysningen. Det känns bra att genomföra miljöinvesteringar som också har positiva effekter på totalekonomin, säger Clas Johansson, sjöfartsansvarig vid Piteå Hamn.