Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Pireva introducerar Miljötratten

Matfett som hälls i våra avlopp orsakar stopp och driftsstörningar. Nu slår Pireva ett slag för en enkel hushållsdetalj, som underlättar hanteringen av överblivet fett och på sikt kan spara både pengar och miljö.

Har du tänkt på vad som händer när matfett och olja från kastruller och stekpannor hamnar i våra avlopp? Alla typer av fett stelnar när det kallnar. Det leder så småningom till stopp i avloppsledningarna, vilket ofta är både kostsamt och tidskrävande att åtgärda.

Förhindrar stopp och sorterar fett

Det finns ett par enkla åtgärder för att minska avloppsstopp. Ett sätt är att låta fettet stelna och sedan torka bort det med hushållspapper som sedan slängs i kärlet för matavfall.
För lite större mängder avfall finns nu även Miljötratten, ett enkelt hjälpmedel avsett att minska mängden fett i avloppen. Tratten skruvas fast på en vanlig PET-flaska som bilden längst ner visar. När flaskan är fylld skruvas den igen och lämnas med det brännbara avfallet.

Att sortera matfettet har även andra värdefulla vinster. Det fett som hamnar med matavfallet energiåtervinns och används exempelvis i framställning av fordonsgas eller fjärrvärme. Det matfett som slängs med det brännbara avfallet förbränns och blir fjärrvärme eller elström.

Den som vill testa en Miljötratt kan hämta en kostnadsfritt hos Pireva på Bredviksbergets Återvinningscentral. Pireva har i första skedet beställt 500 stycken.

Skärmavbild 2016-08-26 kl. 00.47.42

_________________________________________________________________________

Så används Miljötratten

Skruva fast tratten på en PET-flaska och förvara korken i trattlocket.
Låt matfettet svalna innan det hälls i flaskan.
Ställ undan flaskan tills nästa gång den ska användas.
När flaskan är full skruvas korken på och kastas med det brännbara avfallet.

Matfett är allt ifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor. Det kan även t.ex. vara det som blir över efter den ugnsstekta kycklingen eller oljan i en burk med soltorkade tomater.

Skärmavbild 2016-08-25 kl. 23.53.51