Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Nu har Pireva fossilfritt i tankarna

Pireva tar ett viktigt steg mot ett fossilfritt samhälle genom att överge den fossila dieseln i alla tunga fordon till förmån för HVO, ett till hundra procent förnybart bränsle.

Omställningen till HVO-diesel skedde under december och sedan dess kör samtliga tunga fordon, 17 lastbilar och 2 hjullastare, på det fossilfria bränslet i stället för vanlig diesel. Pireva förbrukar ca 300 000 liter fordonsbränsle per år.

– Transporterna är en betydande del av vår verksamhet och ett område där vi som miljöföretag vill gå före, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef för Avfall och Återvinning hos Pireva.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, tillverkas av olika typer av råvaror som vegetabiliska oljor och animaliska fetter, framför allt slakteriavfall. Likheten med vanlig diesel gör att den kan användas direkt. Det krävs därför inga investeringar i form av ny utrustning, nya fordon eller tankanläggningar, vilket ger låga omställningskostnader och snabb driftsättning. HVO har dessutom mycket bra köldegenskaper som lämpar sig väl för norrländskt klimat.

Bränslet är förnybart till hundra procent. Genom att använda HVO reduceras utsläppet av fossila växthusgaser med 88% jämfört med om fordonet tankas med fossil diesel,

– Vi har sedan tidigare infört ”Kärl på samma sida” vid sophämtning i villaområden och det har minskat transporterna och utsläppen. Genom att byta bränsle fortsätter vi på den banan och det känns förstås både viktigt och roligt att pitebornas sophämtning nu går på sopor istället för diesel med högre miljöbelastning säger Kjell Lundholm.