Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Möt Linda Rosén – VD för Piteå Näringsfastigheter

Efter fem år i Lindbäckskoncernen har Linda Rosén tillträtt som verkställande direktör för Piteå Näringsfastigheter. Vem är hon och hur ser hon på sitt nya uppdrag?

Linda Rosén kom till Piteå Näringsfastigheter i maj. Den första tiden har framför allt handlat om att sätta sig in i rollen och uppdraget.
– Jag har fått bra möjligheter att börja bygga relationer och skapa mig en bild av verksamheten. Jag känner mig väldigt välkommen.

Linda kommer ursprungligen från Böle och läste till civilingenjör vid Luleå tekniska universitet. Examensarbetet gjorde hon på Volvo Aero i Trollhättan och direkt efter utbildningen erbjöds hon plats i bolagets Traineeprogram. Därefter fick hon anställning och jobbade under fem år på olika platser inom Volvo-koncernen, bland annat med verksamhetsutveckling och Lean. Något som även innebar att jobba internationellt.

Från Volvo gick Linda vidare till Strängnäs kommun till en tjänst som projektledare för implementering av Lean i kommunens verksamheter. Ett år senare blev hon erbjuden jobb som metodtekniker på Astra Zeneca, där hon under fyra år ansvarade för en metod inom Lean. Under samma period kom tre barn till världen och familjen började fundera på att flytta norrut.
– Jag lämnade mitt CV till Luleå Näringsliv på en hemvändarfrukost i Stockholm. På något sätt hamnade mina papper hos Lindbäcks Bygg i Piteå. De behövde en som mig.

Bitarna föll på plats och 2015 gick flyttlasset till Piteå. Linda anställdes hos Lindbäcks precis när de stod inför att uppföra sin nya husfabrik på Haraholmen. Under sina fem år i företaget gick hon från Lean-coach, vidare till vice VD inom bygg och senast VD för koncernen.
– Jag har trivts jättebra på Lindbäcks och det har varit fantastiskt roligt att få följa med på bolagets stora resa. När organisationen började falla på plats fanns tid för mig att fundera på vad jag kunde göra härnäst. Känslan var att jag gärna ville komma i kontakt med fler delar av näringslivet.

Linda har tidigare suttit i Piteå Näringsfastigheters styrelse och kände till bolaget.
– Den funktion och den roll som det här bolaget har som samhällsspelare stämmer väl överens med mina värderingar, det som jag är nyfiken på och får energi av. Det ger möjligheter att lära känna näringslivet i min hemstad och att kunna bidra på mer än ett ställe.

I sin roll har hon ett brett uppdrag, utifrån det huvudsakliga ansvaret för ekonomi och personal.
– Jag kommer att stötta i det mesta och jobba för att skapa en tydlighet kring ledarstrukturen; verksamhetsutveckling, ledarskap och medarbetarskap. Efterhand kommer jag att sätta mig in i så många ärenden som möjligt.
– Jag tror att jag kommer in med lite andra glasögon. I kombination med detta gäng av kompetenta kollegor med stor erfarenhet kan det bli riktigt bra.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Med tre små barn kretsar det mesta kring barnen, maken, katterna och huset. Jag har egentligen inget renodlat intresse men försöker lära mig nya saker hela tiden. Jag har kommit fram till att man ofta sätter gränser för sig själv, som att ”jag är inte en sån som stickar”. Så jag lärde mig att sticka och nu lär jag mig att springa. Och i år är det jätteroligt att vara i ute trädgården.

David Wimander lämnade tidigare i år tjänsten, som fram till Linda Roséns tillträde har bemannats av tf. VD Tomas Lejon.