Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

”Jag vill behålla det som fungerar bra och utveckla därifrån”

Efter drygt en månad har David Öquist fått en bra uppfattning om sin nya arbetsplats. Som VD för Pireva vill han lyfta fram bolagets styrkor på nya sätt.
– Det här är en fascinerande verksamhet, jag vill att man ska känna det.

David Öquist kommer ursprungligen från Norrfjärden och är en klassisk hemvändare. Som utflyttad pitebo var han bland annat under tio år anställd hos stålbolaget Sandvik som säljare, säljchef och personalchef. För sex år sedan beslutade familjen att flytta hem igen. David fick en anställning hos Wibax AB där han sedan dess varit marknadschef. Den 1 oktober tillträdde han tjänsten som VD för Pireva AB.
– Det känns riktigt bra. Visst är det mycket nytt att lära men jag kommer att ha stor nytta av mina tidigare erfarenheter här. Mycket rör sig kring liknande frågor och snarlika utmaningar som jag har stött på hos mina tidigare arbetsgivare.

Fokus på personalen

Som VD fungerar han som ett stöd för enhetscheferna så att de kan göra ett så bra jobb som möjligt.
– De kan bolla saker med mig och jag ska underlätta för dem att ta snabba beslut när det behövs, säger David som framhåller att personalfrågorna står högt på hans agenda. Den första arbetsveckan prioriterade han att vara ute i driften vid Pirevas alla anläggningar för att lära sig mer om verksamheterna och möta personal. Det blev givande besök på Haraholmen, Sandholmens avloppsreningsverk, Vattenverket och Bredviksbergets Avfallsanläggning.
– Den veckan var helt oslagbar. Du lär dig så mycket genom att gå ut och titta, känna och smaka på egen hand, säger David som hälsade på helt förutsättningslöst.
– Jag ville inte att personalen bara skulle visa mig de bästa exemplen och det som fungerar bra utan även sånt som de vill förändra. Det var otroligt nyttigt och spännande att lyssna på deras åsikter. Pireva är ett välordnat företag med engagerade och kunniga medarbetare.

Vad är det första du vill göra som VD?

– Jag vill få igång en verksamhetsstyrning, skapa en vi-känsla och en tydlig struktur för hur vi ska jobba inom Pireva. Hur omsätter vi våra mål så att alla anställda förstår helheten och vad som förväntas av dem?
David vill även se över hur de kan bli mer marknadsorienterade.
– Jag vill att vi ska börja tänka mer kund. Pireva bedriver samhällsnytta men vi har även en omfattande affärsverksamhet. Vi säljer många tjänster, inte minst mot näringslivet. Våra kunder ska uppleva att de har ett fantastiskt stöd från oss, att vi finns till för dem och inte tvärtom. Vilka förväntningar har de på oss och vilka tjänster ska vi tillhandahålla när alla måste börja tänka alltmer hållbart och långsiktigt?

Vem är David Öquist?

– Som person är jag glad, positiv, nyfiken och tydlig. En av mina styrkor är nog att jag är ganska analytisk och rak, med ganska små gråzoner. Och så är jag intresserad av människor, jag brinner för att se människor växa.
– På fritiden kretsar mycket kring familjen. Jag är engagerad inom idrottslivet och är bland annat tränare i innebandy och styrelsemedlem i Piteå IF. På sommaren åker vi mycket båt och så tycker jag mycket om att vara ute i naturen med jakt, fiske och skoter i lagom stora portioner.

Efter en startperiod med många nya intryck på det nya jobbet är David Öquist laddad och redo att ta itu med sina arbetsuppgifter och bolagets utmaningar.
– Jag vill behålla det som fungerar bra och utveckla verksamheten utifrån det. Min känsla är att vi har bra grundförutsättningar.