Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Energiministern invigde Solvåg

Solcellsparken Solvåg vid Piteå Science Park invigdes under torsdagen av energiminister Ibrahim Baylan som uttryckte stor tacksamhet över satsningen.
– Den här typen av forskningsinvesteringar är oerhört centrala för framtiden.

Solen lyste som på beställning över parken och alla som sökt sig till området för att ta del av invigningsceremonin. Energiminister Ibrahim Baylan pekade i sitt tal på stora globala utmaningar gällande miljön, klimatet och strävan efter ett fossilfritt samhälle men talade hoppfullt om framgångsrika nationella satsningar inom energiområdet. Han lyfte särskilt solenergin.
– Den tekniska utvecklingen går snabbt, i många delar av världen är solkraft det billigaste sättet att producera och leverera energi idag. Det är mycket viktigt att vi lär oss mer och får reda på hur solenergi fungerar på våra breddgrader. Därför är jag mycket glad att få inviga den här parken.

bz0a9159

Många kom för att vara med om invigningen av den unika forskningsanläggningen Solvåg.

Solvåg uppfördes under förra sommaren och hösten och är en världsunik anläggning för forskning inom solenergi i kallt klimat. I parken finns 117 dubbelsidiga solcellspaneler som fångar solinstrålning på framsidan och reflekterat ljus på baksidan. Dessa är placerade mot olika väderstreck och med olika lutning mot solen. Syftet är att undersöka vilken placering och verkningsgrad som är mest effektiv. Solstrålningen kan till exempel vara mycket intensiv vintertid då panelerna reflekteras mot snötäcket.

bz0a9193

Musikhögskolans Kammarkör under ledning av Erik Westberg förgyllde tillställningen med vacker skönsång.

Parken är utformad som en spännande social mötesplats, där teknik och energi förenas med avancerad design och arkitektur. Björn Ekelund, arkitekt och lektor vid Luleå tekniska universitet, har ansvarat för designen som väver samman solenergiproduktion med element som är viktiga för Piteås identitet och läge i regionen. Inspirationen är solstolar av trä, där tyget har ersatts med solcellspaneler. Panelerna är monterade på en bred träramp som gör det möjligt för besökare att sitta eller promenera längs ett däck som omges av naturmark och ramar in en gräsyta indelad i olika rum.

bz0a9208

Erica Rehnström och Leif Berg från PiteEnergi har monterat panelerna som i sin design är inspirerade av solstolar.

Projektet Solvåg är ett samarbete mellan PiteEnergi, Luleå tekniska universitet, RISE ETC och Piteå Science Park.
– Uppdraget är att sprida våra lärdomar och att få fler att investera i solel och bli producenter, sa Anders Ådemo, marknadschef hos PiteEnergi som äger Solvåg och ytterligare två solcellsanläggningar i Piteå där forskning bedrivs.

Invigningen var en del av den nationella konferensen Arctic Solar– solel i nordiskt klimat, som denna gång hade särskilt fokus på dubbelsidiga solpaneler.

bz0a9199

Solvåg är även tänkt att vara en social mötesplats, en spännande park som är öppen för allmänheten.