Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

”Det blir en bra balans nu”

Förra månaden lämnade Jan Jonsson jobbet som vd för Piteå Näringsfastigheter. Nu ser han fram emot nya utmaningar, med fullt fokus på Piteå Kommunföretag och några styrelseuppdrag. Men först blir det lite sommarledigt.

Han har precis flyttat in i sitt nya kontor, i en annan del av Borgen på Furunäset. Det känns att pulsen har hunnit gå ner litegrann. Semestern har egentligen redan börjat men han har kommit in för att ordna lite praktiska saker och vi hinner få en pratstund. Om det som har varit och det som väntar nu.

Mer tid för Pikab

Efter nästan åtta år som vd för kommunens fastighetsbolag lämnade Jan Jonsson i mitten av juni över till sin efterträdare, Lars Nilsson.
– Jag känner mig nöjd. Mycket bra saker har hänt under de här åren. Det är naturligtvis inte bara min förtjänst men förhoppningsvis har jag kunnat bidra. Vi har hjälpt flera industriföretag att utveckla sina verksamheter, vi har varit med om att förvandla stadskärnan på ett bra sätt, det har hänt saker på Acusticum och mycket annat, säger Jan som parallellt med jobbet hos Piteå Näringsfastigheter även har fungerat som vd för Piteå Kommunföretag, Pikab.
Nu ser han fram emot att ägna sig mer helhjärtat åt den uppgiften. Efter sommarledigheten kommer han att jobba ungefär tre dagar i veckan hos Pikab. Dessutom har han ett par styrelseuppdrag, bland annat som styrelseordförande i Sparbanken Nord, ett uppdrag som han fick i april i år.
– Det känns fint att gå vidare, det blir en bra balans nu.


Ansvar för helheten

Som vd för Pikab är hans uppgift att stötta de kommunala bolagen, som alla står inför stora utmaningar, och att bevaka koncernens intressen.
– Varje bolag har en roll att spela. Alla måste dra sitt strå till stacken och ha förståelse för det om helheten ska bli bra. Det är viktigt för kommunens utveckling och det är min uppgift att se till att det görs på ett bra sätt.
I sin roll träffar han regelbundet bolagen, men även andra kommuner och företrädare för näringslivet. Det kan även bli aktuellt att lägga tid på något infrastrukturprojekt kopplat till näringslivet.
– Jag har tidigare varit involverad i olika projekt, som Lindbäcks etablering på Haraholmen och skidtunneln på Lindbäcksstadion. Kommunen spelar en viktig roll även för de privata initiativen. Och även här är det viktigt att både Pikab och de kommunala dotterbolagen är på tårna och hjälper till med det vi kan.

Gedigen bakgrund

Jan Jonsson har en portfölj full av erfarenheter. Han har sina rötter i Södertälje och följde efter gymnasiet med när familjen flyttade till Jämtland. I unga år testade han alla möjliga jobb, bland annat var han en sommar cowboy på en farm i USA.
Han är utbildad civilingenjör och har jobbat som byggentreprenör under ett antal år, även utomlands i Saudiarabien och Tyskland. Senare hamnade han i Luleå  där han forskade och doktorerade vid universitetet.
Efter branschbyte till skogsindustrin flyttade Jan till Piteå. Han blev vd för Lövholmen och ansvarade även för ett par andra sågverk inom dåvarande ASSI. Sedan blev det några år som teknisk chef hos Piteå Kommun och en kortare tid på Svevia i Umeå innan han började som vd hos Piteå Näringsfastigheter.
– I stort sett har jag arbetat med kunder och affärer i hela mitt liv, vilket jag verkligen gillar.

Aktiv fritid för att hitta lugnet

Han beskriver sig själv som en rastlös själ, en aktiv person som alltid är på språng och tycker om att röra på sig och att träna.
– Jag går på spinning och lyfter vikter och brukar gå långa promenader med min fru på helgerna. Många undrar om jag aldrig kan vara still men jag har svårt för det.
– En annan sak som jag verkligen tycker om är att bygga och snickra, att göra saker med händerna. När jag tränar och snickrar blir jag fokuserad på just det och kopplar bort allt annat. Det är för mig riktig avkoppling.
I sommar blir det någon semesterresa söderut. Bland annat ska han och hustrun Barbro åka till Norrköping och se när yngste sonen spelar SM-slutspel i lag med Piteå Tennisklubb. Det blir också en tripp till Schweiz där de ska vandra i alperna med några vänner.
– Och så blir det förstås att vara mycket på stugan på Svartnäsudden. Vi bor där fem månader om året. Även hösten är så fin, när vi är ensamma kvar och löven börjar bli gula. Det är ett riktigt smultronställe, mitt andningshål.


JAN JONSSON

Ålder: 61 år

Familj: Hustrun Barbro som är mellanstadielärare och tre utflugna söner: Mikael som bor i Sälen och jobbar som läkare, Mattias som är byggnadsarbete i Piteå och Mårten som pluggar ekonomi i USA och tävlar tennis på elitnivå.

Bor: Lägenhet i centrala Piteå och sommarstuga på Svartnäsudden.

Jobb: Verkställande direktör för Piteå Kommunföretag, styrelseordförande i Sparbanken Nord och ytterligare några styrelseuppdrag.

Intressen: Alla typer av idrott, i synnerhet racketsport och utförsåkning, samt träning, snickeri och trädgård. Gillar även musik och att läsa när det finns tid.

Jan om Jan: Effektiv, affärsorienterad och empatisk. Och jag har lätt för att ta till mig ny teknik.